
Bærekraftig reise
Our many journeys have one shared direction
In a place with spectacular but challenging geography, aviation is essential for Scandinavia. It creates opportunities for people to live fuller lives and for cargo to be transported all over the world. It also unlocks new ways for businesses to innovate, collaborate and grow. Without aviation, Scandinavia wouldn’t be what it is today.
Vår strategiske retning for fremtidens reiser
SAS vil være med på å sikre en varig fremgang gjennom satsning på en mer bærekraftig fremtid, med kraftig reduksjon av klimautslippene fra fly. Derfor investerer SAS i kostbare miljøtiltak som det nyeste innen teknologi og stadig større volumer bærekraftig drivstoff. SAS støtter også innovasjon gjennom samarbeid med både Airbus og Heart Aerospace vedrørende lav- og nullutslippsløsninger for fly som forventes å være på vingene innen 2030 og de påfølgende årene.
I arbeidet med å redusere de skadelige klimautslippene, så har SAS satt ambisiøse målsetninger med mål om 25 % reduksjon i 2025. Selskapet vil fylle klimavennlig drivstoff tilsvarende hele innenriksproduksjonen i Skandinavia innen 2030, og tilbyr nå også to ulike typer billetter hvor bærekraftig drivstoff er inkludert i billettprisen.
SAS opererer Europas mest drivstoffeffektive fly på kort- og mellomdistanse, Airbus A320 neo.
Les alt om nye miljøtiltak fra SAS.
2025: 25 % lavere totale CO₂ -utslipp sammenlignet med 2005 (absolutte utslipp)
2030: 50 % støyreduksjon sammenlignet med 2010
2030: Bærekraftig flydrivstoff tilsvarende SAS' innenlandsproduksjon
2030: 100 % bærekraftige materialer i SAS’ tilbud
2030: 100 % resirkulering der det er mulig
2050: Null karbonutslipp i tråd med IATAs oppdaterte ambisjon
New fleet with reduced emissions
SAS har nå Europas mest moderne flyflåte gjennom en løpende innfasing av nye drivstoffeffektive fly som har 15-30 % lavere utslipp enn de foregående modellene. Med mindre støy og bedre komfort så blir også flyreisen en bedre opplevelse for våre kunder.

Fremtidens fly med null utslipp
SAS har jobbet strategisk i mange år for å redusere skadelige klimautslipp, og var allerede for 25 år siden i gang med å arbeide for å få biodrivstoff inn som erstatning for fossilt drivstoff på flyene. SAS støtter også innovative tiltak for bl.a. bedre infrastruktur og energiforbruk på bakken og i luften med grønne innflygninger. I tillegg er det store forventninger til den tekniske utviklingen av lav- og nullutslippsfly, med elektrifiserte løsninger som er godt egnet for SAS' rutenettverk i den skandinaviske regionen.

Elektrifiserte fly med null utslipp
I mai 2019 skrev vi historie da vi inngikk et samarbeid med flyprodusenten Airbus for å kartlegge hvilke forutsetninger som skal være gjeldende for den neste generasjonen passasjerfly uten noen form for skadelige klimautslipp. SAS er en respektert kunde av Airbus, og SAS har jobbet hardt for å oppnå en bred forståelse for hvor viktig det vil være å få lav- og nullutslippsløsninger introdusert i større skala på 100–200 seters passasjerfly i ordinær kommersiell virksomhet.
I Airbus’ utvikling av lav- og nullutslippsfly står hydrogen sentralt, og bearbeidelsen av hydrogen gir enormt gode utsikter. Hydrogen har en spesifikk masse av kraft-per-enhet som er tre ganger så høy som fossilt flydrivstoff. Når hydrogen utvikles fra fornybar energi gjennom elektrolyse så blir det null CO2-utslipp, og på denne måten legges det til rette for at fornybar energi kan drifte større fly over lengre distanser, og uten uønsket CO2-utslipp som et biprodukt.
Vi forventer å ha tilgang til Airbus ZEROe fly rundt 2035.

Nordisk nettverk for elektrisk luftfart
For å nå målet raskere, må vi samarbeide. Derfor er SAS en del av Nordic Network for Electric Aviation (NEA). NEA er et initiativ som er opprettet for å muliggjøre elektriske flyruter og fremskynde introduksjonen og bruken av elektriske fly i de nordiske landene. Å være en del av NEA gir oss mulighet til å samarbeide med likesinnede bransjeaktører for å ønske den elektriske flyfremtiden velkommen.
NEAs mål er å forene de nordiske landene i politikk, planer, infrastruktur og drift for elektrisk luftfart, sikre regional punkt-til-punkt-forbindelse og utvikle flyteknologi som tåler nordiske værforhold.

Bærekraftig flydrivstoff
SAS satser hele tiden stort på økt forsyning og bruk av bærekraftig flydrivstoff (SAF), blant annet biodrivstoff. SAF er broen på veien fra dagens teknologi til flyene med nullutslipp er på vingene.
SAS var allerede for over 20 år siden en pioner og driver rundt innovativ forskning og utvikling av biodrivstoff, og i 2014 var vi først ute og fløy med bærekraftig biodrivstoff på en regulær kommersiell flygning med Boeing 737. Dette skjedde i november 2014, og turene gikk først fra Stockholm til Östersund og så fra Trondheim til Oslo.
Sammenlignet med fossile drivstoffer har bærekraftig flydrivstoff langt mindre miljøskadelig CO₂-utslipp. Det gjelder i alle stadier av produktets levetid. I dag er det knapphet på dette bærekraftige alternativet, hvilket også reflekterer den høye prisen sammenlignet med fossilt drivstoff. Imidlertid er det med glede vi ser flere nye industrielle initiativ og produkter som gir økt produksjon av bærekraftig drivstoff, SAF.

Produksjon av syntetisk, bærekraftig flydrivstoff
SAS har inngått et partnerskap med Vattenfall, Shell og LanzaTech for forskning og produksjon av syntetisk drivstoff. Prosjektet HySkies er svært viktig for å bli kvitt fossilt drivstoff i flybransjen. LanzaJET bearbeider råvaren “Alcohol to Jet”, og man forventer en storskala produksjon i 2027. Produksjonen av syntetisk SAF skjer ved hjelp av fossilfri elektrisitet og resirkulert/gjenvunnet karbondioksid fra fjernvarme. Metoden er utviklet av LanzaTech og Department of Energy’s Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) i USA.
Når hele produksjonen er i gang, vil det dekke opptil 25 prosent av selskapets globale etterspørsel etter bærekraftig flydrivstoff rundt 2030-tallet.
SAS sponser prosjektet Green Fuels for Denmark, i regi av Ørsted. Prosjektet satser på produksjon av elektrisk flydrivstoff, tilvirket ved hjelp av vindkraft. I planen ligger det at fabrikken i 2025 produserer første parti av syntetisk SAF og opptil 250 000 tonn innen 2030. Det samsvarer da med forbruket fra alle flyreiser med SAS til/fra København.

Reisende kan kjøpe biodrivstoff
SAS utvikler stadig flere klimavennlige produkter og tjenester. Et av initiativene er å tilby kundene våre muligheten til å kjøpe avansert biodrivstoff (SAF) som tilsvarer drivstofforbruket på reisen når de bestiller flybillett med SAS. Dette bidrar til å redusere det negative klimaavtrykket fra flyreisen.
Det avanserte biodrivstoffet koster NOK 100 for 20 minutters flytid. For en flyreise på 60 minutter kan du kjøpe tre porsjoner biodrivstoff (NOK 300) for å nøytralisere CO₂-avtrykket for den aktuelle flyreisen. Den samme mengden avansert biodrivstoff erstatter dermed fossilt drivstoff i SAS' virksomhet.
Selv om forskriften begrenser fylling av fly til maksimalt 50 % med biodrivstoff, kan reisende bidra til å redusere det totale forbruket av fossilt drivstoff ved å velge å kjøpe 100 % av sitt eget forbruk på flyreisen.
SAS tjener ikke penger på salg av biodrivstoff. Alt biodrivstoff som selges av SAS, legges til mengden bærekraftig biodrivstoff som selskapet er forpliktet til å kjøpe og anvende i henhold til myndighetenes innblandingskrav.

SAS Corporate Sustainability Program
Luftfarten spiller en viktig rolle i dagens moderne samfunn. Flyet bidrar til handel og kommunikasjon mellom kontinent, land, kulturer og folkeslag. Den reduserer konflikt og bidrar til gjensidig kompetanseutvikling og velstand. Flyreisene stimulerer verdiskapning og sikring av bosetting, kobler hele landet sammen, og hele Skandinavia med verden for øvrig.
Imidlertid har luftfarten klimautslipp som må reduseres, til tross for at CO₂-andelen på ca. 3-4 % internasjonalt er langt lavere enn hva folk flest tror. Uansett er det viktig at disse utslippene må ned. SAS tar dette ansvaret, og intensiverer samarbeidet med våre bedriftskunder for å øke innkjøpet og forbruket at klimavennlig flydrivstoff.
SAS har derfor etablert SAS Corporate Sustainability Program, spesielt dedikert til bedrifts- og fraktkunder. Ved deres deltagelse i programmet så kan de få redusert sine utslipp fra luftfarten eller veitransporten, så SAS ønsker de velkommen om bord på veien mot en mer klimavennlig lufttransport av deres ansatte og/eller produkter.
SAS tjener ikke penger på salg av biodrivstoff. Alt biodrivstoff som selges av SAS, legges til mengden av alt bærekraftig biodrivstoff som selskapet er forpliktet til å kjøpe og anvende som følge av myndighetenes innblandingskrav mv.

DSV inngår samarbeid med SAS
Transport og logistikkselskapet DSV har som første selskap i Danmark inngått avtale med SAS Corporate Sustainability Program. Partnerskapet innebærer at DSV skal kjøpe bærekraftig flydrivstoff i et volum som tilsvarer alle sine forretningsreiser med SAS i 2023.
Den viktigste faktoren for å minske luftfartens utslipp er å erstatte fossilt brensel med bærekraftig flydrivstoff (SAF). SAS fremskynder nå sine partnerskap med bedriftskunder for å øke bruken av SAF. Avtalen med DSV markerer starten på SAS Corporate Sustainability Program, et initiativ som skal gjøre det enkelt å kjøpe bærekraftig flydrivstoff og dermed redusere klimapåvirkende utslipp fra passasjer- og fraktfly.

Biodrivstoff for Travel Pass
SAS for Business har et program for de som reiser ofte i sammenheng med jobb, og gjerne vil fly mer klimavennlig. Biodrivstoff for Travel Pass er et produkt utformet spesielt for folk som jevnlig reiser til samme reisemål. Disse reisende vil gjerne ha det beste tilbudet og maksimal komfort i SAS Plus. Felles er også at de gjerne går for et mer klimavennlig valg.
SAS tjener ikke penger på salg av biodrivstoff. Alt biodrivstoff som selges av SAS, legges til mengden av alt bærekraftig biodrivstoff som selskapet er forpliktet til å kjøpe og anvende som følge av myndighetenes innblandingskrav mv.

Det svenske landslaget i alpint og i langrenn kjøper biodrivstoff hos SAS
Det svenske landslaget i alpint og i langrenn kjøper biodrivstoff fra SAS, med volumer som tilsvarer landslagenes flyreiser i Skandinavia. Dette er en del av lagenes tiltak for mer klimavennlige reiser, og avtalen fornyes med kjøp av ekstra avansert biodrivstoff for å få ned CO₂-utslippene fra alle flyreisene.
Samarbeidet med mellom SAS og det Svenska Skidförbundet har pågått over mange år, og det er med stolthet SAS flyr landslagenes stjerner til konkurranser så vel som til trening, både innenriks og internasjonalt.

Klimavennlig servering om bord
SAS utvikler produkter og tjenester løpende, og mer klimavennlige alternativer introduseres til fordel for unødvendige materialer som blant annet plast i det som presenteres og serveres om bord. Nytt design og konsept med bærekraftig emballasje innebærer også en årlig reduksjon av 51 tonn plastemballasje. Innen 2030 skal 100% av det som tilbys kundene være bærekraftig, som for eksempel bestikk som i dag er laget av treverk.

Hver kilo gjør en forskjell
Flyr vi med færre kilo, bruker vi mindre drivstoff. I SAS leter vi stadig etter nye løsninger for å få ned vekten om bord på flyet.
Vi investerer i en ny flyflåte som bruker moderne materialer som veier mindre enn hva som var på de foregående flyene. Den nye Airbus 320 neo har gulvtepper av lettere materialer, i likhet med stoffende som er benyttet i alle setene. Også brettene bak på seteryggen har fått ny utforming, og sparer verdifulle kilo på hvert av flyene, som i dag er de mest klimavennlige på kort- og mellomdistanse med 15 – 30% lavere utslipp enn forgjengeren.
SAS Cargo bruker nå også containere i lasterommene som er 20% lettere enn de som ble brukt tidligere. Bare det betyr at vi i en periode på fem år slipper ut mer enn 13 000 tonn mindre karbondioksid.
Som reisende gjør du også en forskjell hvis du ikke pakker mer enn du trenger på din reise.

Rent og pent fly gir mindre motstand
I SAS holder vi flyene rene og pene. Ikke bare for at de skal se bra ut, men det handler også om at et rent fly har lavere luftmotstand, og bruker dermed mindre drivstoff og gir lavere utslipp.
I dag praktiserer vi en metode som reduserer vannmengden ved rengjøring av flyene med 98%. Vi behøver bare 60 liter vann til å vaske et stort langdistansefly av typen Airbus 330. Tidligere gikk det 13 000 liter vann til den samme jobben!
Når vi renser et fly bruker vi et spesielt rengjøringsmiddel som fjernes med en egen fuktig klut. Middelet er 96 % biologisk nedbrytbart, samtidig som at den rengjorte overflaten holder seg ren lenger enn når vi bruker vanlige metoder for rengjøring.

Er du en Conscious Traveler?
Få premier for å gjøre det rette. Vi er på en reise mot en karbonnøytral fremtid, og vi trenger din hjelp for å komme i mål. Ved å ta bevisste valg, som å kjøpe biodrivstoffbilletter, kan du få både anerkjennelse og premier.
Rapportering
Alt i 1996 rapporterte SAS om sine utslipp og bærekraftstiltak, med revisorgodkjente rapporter.
Du finner samtlige rapporter på SAS Group. Har du spørsmål om hva vi gjør for bærekraft, kontakt: environment@sas.se